Oto Lastik

Oto Lastik

Lastiğin herhangi bir hasar alması durumunda lastik tamir veya değişimi yapılması gerekmektedir. Hasar alan lastiğin bazı durumlarda tamiratı mümkünken bazı durumlarda ise değişiminin yapılması gerekmektedir.

 Güvenli bir sürüş için hasarlı lastikle yola devam edilmemelidir. Araçta bulunması zorunlu olan yedek lastikle hasarlı lastik değiştirilmelidir. Hasar alan lastik servise götürülerek tamiri mümkünse gereken tamirat işlemleri yapılarak tekrar kullanılabilir. Tamiratı mümkün olmayan durumlardaysa kesinlikle hasarlık lastik tekrar kullanılmamalıdır.
 
Levent oto lastik tamir veya değişimi bu konuda uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Hasarlı lastiğin tamiratı dikkat ve özen gerektiren bir işlemdir. Bu konuda yeterli bilgi düzeyine sahip olmayan kişiler tarafından tamir işlemi yapıldığında hasarlı bölgeye bağlı olarak kazalar meydana gelebilir. Lastik değişimi mevsim geçişlerinde ve lastiğin hasar alması durumunda gerçekleştirilmektedir. Kriko ve bijon anahtarı olan ve lastik değişimi hakkında bilgi sahibi olan kişiler değişim işlemini gerçekleştirebilir. Levent oto lastik servisimize davetlisiniz.

Lastik Tamir Nasıl Yapılır?

Lastiğe sert bir cisim batması sonucu hasar alan lastik fitil tekniğiyle tamir edilebilir. Araca batan sert cisim çıkartılarak oluşan boşluk fitil ile kapatılır. Fitili sabitlemek için lateks yapıştırıcı kullanılır. Fitil tekniği geçici tamir yöntemleri arasındadır. Kalıcı çözüm için yama tekniği kullanılmaktadır. Lastikte patlayan kısım bulunur. Patlak kısımda cisim varsa bu cisim çıkartılır. Lastiğin iç kısmında hasar alan bölgeye kuvvetli yapıştırıcılarla yama yapılmaktadır. En doğru lastik tamiri çeşidi yama uygulamasıdır. Bu işlem yapılmadan önce lastik yerinden sökülmelidir. 

Lastik Değişimi Nasıl Yapılır?

Lastik tamir veya değişimi sürücülerin bilmesi gereken konular arasındadır. Her patlayan lastiği yenilemek çoğu zaman masraflı bir seçenek olmaktadır. Bu yüzden öncelikle lastik tamiri konusunda bilgi sahibi olan kişilerden destek alınmalıdır. Lastiğin patladığı durumlarda hasarlı lastikle yola devam etmek riskli bir seçenektir. Bu yüzden yedek lastik ile değiştirilmelidir.
 
Lastik değişimi için ilk olarak araç düz bir zemine park edilmelidir. Ardından kriko yardımıyla araç kaldırılır ve hasarlı lastiğin vidaları sökülür. Sökme işleminde bijon anahtarı kullanılmalıdır. Hasarlı lastik tekerlekten çıkartılarak yerine yedek lastik takılır. Lastik vidalar bijon anahtarıyla sıkılarak araç tekrar eski haline döndürülür. Beşiktaş lastik tamir, değişimi servisi, Levent oto lastik servisi işlemleriniz için her marka ve model anlayışımızla profesyonel hizmet vermekteyiz.

Oto Lastik

Lastik ayarları, lastik değişimleri ve lastik arızaları ile araçlara kaliteli hizmet sunan Levent oto lastik, araçların ihtiyaç duyduğu bakımları teknik ve mekanik yönden ele alarak hizmet veren yetkili ana bayisidir. 

Lastik Değişimine İhtiyaç Olan Durumlar

Lastik değişimi yapmak için pek çok neden vardır. Lastik, yol ile temas eden ve en çok değişime ihtiyaç duyan bölümlerden biridir. Lastikte oluşan aşınma, yırtık ve patlama gibi durumlar sevdiğin değişmesi gerektiğini göstermektedir. Bu gibi durumlarda lastik değişimi yapılarak sorun giderilmektedir.

Değişimi etkileyen durumlar;
1. Lastiğin kalitesi
2. Lastiğin türü
3. Lastiğin kullanım biçimi

Araçların nasıl kullanıldığı ve nerede kullanıldığı lastiğin değişim süresini belirlemektedir.  Sürekli aşınmaya maruz kalan bir aracın lastiği ile otoparkta bekleyen bir aracın lastiği aynı değildir. Biri yoğun olarak aşınırken biri zarar görmeden durmaktadır. Bu durumda iki lastik için değişim süresi farklılaşmaktadır.

Dört Mevsim Lastik Kışın Takılır Mı?

Dört mevsim lastik her mevsim yolculuk yapabilecek yapıda üretilmektedir. Fakat yoğun kış dönemleri yaşayan şehirlerde araç kullanan kişiler, kış aylarında dört mevsim lastik yerine kış lastiği tercih etmelidir. Bunun yanında kış ayları daha ılık ve sorunsuz geçen şehirlerde yaşayan kişiler dört mevsim lastiği gönül rahatlığı ile tercih edebilir.

Dört mevsim lastik, her sezon araçta kaldığı için aşınma ve yıpranma olarak diğer lastiklere oranla daha fazla aşınmaktadır. Lastik ile ilgili ayrıntılı bakım için Levent oto lastik servisi üzerinden bilgi alınmalıdır.

Lastik Değişimi Nasıl Yapılır?

Lastik değişimi dikkatli yapılması gereken bir konudur. Mevsim değişikliklerinde, lastiklerin kullanım süresi dolması halinde ya da lastik patlamalarında lastiğinizi değiştirmeniz gerekir. Daha önce lastik değişimi yapmayan kişiler için bu durum biraz zor olabilir. Değişim hakkında bilgisi olmayan kişilerin uzman kişiler tarafından destek alması gerekir. Güvenli bir sürüş için araca ve mevsime uygun olan lastik seçilerek doğru adımlarla araca takılmalıdır. 

Lastik değişimi dikkatli yapılması gereken bir konudur. Mevsim değişikliklerinde, lastiklerin kullanım süresi dolması halinde ya da lastik patlamalarında lastiğinizi değiştirmeniz gerekir. Daha önce lastik değişimi yapmayan kişiler için bu durum biraz zor olabilir. Değişim hakkında bilgisi olmayan kişilerin uzman kişiler tarafından destek alması gerekir. Güvenli bir sürüş için araca ve mevsime uygun olan lastik seçilerek doğru adımlarla araca takılmalıdır.
 
Lastik değişimi şu durumlarda gerçekleştirilmelidir;
 
  • Lastiklerin kullanım süresi maksimum 10 yıldır. Düzenli olarak kontrol edilmesi gereken lastikler 10 yılın ardından herhangi bir sorun olmasa dahi değiştirilmelidir.
  • Lastiğin üzerinde aşınma değerini gösteren dişler bulunmaktadır. Lastik diş değeri 1,6 mm’den fazla aşındıysa en kısa süre içerisinde lastik değiştirilmelidir.
  • Lastiğin yanak kısımlarında herhangi bir hasar olması halinde tamiratı mümkün olmamaktadır. Bu yüzden lastiğin değiştirilmesi gerekir.
  • Bazı durumlarda lastiklerin tamiratı mümkün olmaktadır. Fakat 6 mm’den büyük olan deliklerde lastiğin tamiratı mümkün değildir. Bu yüzden değişimi yapılmalıdır.

Lastik Değişimi Adımları

  Mevsim değişikliklerinde ve lastiklerin kullanım süresi dolduğunda mutlaka araç lastikleri değiştirilmelidir. Lastik değişimi şu adımlarla yapılmaktadır;
 

  • Lastik değiştirme işleminden önce yedek lastik, kriko ve bijon anahtarının hazırlanması gerekir.
  • Değişim işlemi gerçekleştirilmeden önce araç düz bir zemine park edilir. Aracın el freni çekilir ve park konumuna getirilir. Aracın herhangi bir kayma ihtimaline karşın tekerleklerin önüne sert bir cisim konulur.
  • Aracı yukarıya kaldırmak için kriko aracın gövde bölümüne yerleştirilir. Krikonun araca doğru bir şekilde oturtulduğundan emin olunmalıdır.
  • Kriko yardımıyla araç yerden yukarıya kaldırılır. Lastik jant kapağı açılır ve cıvatalar sökülür.
  • Tamamen yerinden çıkarılan eski lastik krikonun yanına konulur. Herhangi bir kriko kazasını önlemek için bu durumun atlanmaması gerekir.
  • Yeni lastik araca takılır ve lastik somunları bir miktar sıkılır. Araç lastiğe tam yük uygulamayacak kadar indirilir ve lastiğin somunları tam olarak sıkılır. Ardından kriko ile araç tam olarak indirilir.
  • Son olarak lastiğin tüm somunları kontrol edilerek gevşek olan somunlar bijon anahtarıyla iyi bir şekilde sıkılır.

İlgili Konular

Periyodik bakım yapılmazsa ne olur?

Periyodik bakım yapılmazsa ne olur?

Araç modeli ve kullanım durumu göz önünde bulundurularak belirlenen periyotlar halinde tüm araç aksamlarının kontrolünün sağlanmasına periyodik bakım denir. Periyodik bakımda aracın belirlenen aksamları değişir ya da kontrolü yapılır. Aracın sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam etmesi için belirlenen aralıklarda periyodik bakım yaptırılması gerekmektedir. Aracı üreten firmalar genellikle yaptırılması gereken bakım sürelerini araç kılavuzunda belirtmektedir.

Rehbere git

Akü Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?

Akü araç için gereken enerji depolamaktadır. Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek depolayan aküler araç için gerekli olan tüm enerjinin kaynağıdır. Akü’de herhangi bir arızanın yaşanması tüm araç aksamlarını direkt olarak etkilemektedir. Beklenmeyen durumlarda akü arızası yaşamamak için düzenli olarak kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Periyodik bakımının yapılmaması ve yanlış kullanım akü ömrünün kısalmasına neden olmaktadır. Değişimi maliyetli olan akülerin kullanım ömrünü uzatmak için şunlara dikkat edilmesi gerekir;

Rehbere git
Akü Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?
Yazlık ve kışlık lastik nasıl anlaşılır?

Yazlık ve kışlık lastik nasıl anlaşılır?

Yazlık ve kışlık lastik kullanımı hava koşullarına göre farklılık göstermektedir. Farklı özelliklere sahip olan bu lastiklerin doğru mevsim şartlarında kullanılması güvenli bir sürüş için önemlidir. Hava 7 derecenin altına düştüğünde mutlaka kışlık lastik kullanımına başlanmalıdır. Soğuk hava koşullarında oluşan kaygan zemin yazlık lastik kullanımı için uygun değildir. Kışlık lastik kaygan zeminde yol tutuşunu arttırarak daha kontrollü bir sürüş gerçekleştirmenizi sağlamaktadır.

Rehbere git