Elektronik Kart Arıza Tespiti

Elektronik Kart Arıza Tespiti

Elektronik kart arıza tespiti bu konuda uzman olan yetkili servisler tarafından gerçekleştirilmektedir. Elektronik kart aracın sorunsuz çalışması için gereken parçalar arasında yer almaktadır.

 Herhangi bir nedenle arızalanabilen bu kart farklı aksamların çalışmasını da olumsuz etkileyebilir. Elektronik kart arızası yaşanması halinde aracın gösterge panelinde arıza işareti yanmaktadır. Bu ışığın yanmaması durumunda ise oluşan farklı arızalar elektronik kart arızasından kaynaklı olabilir. Şu durumlarla karşılaşıldığında elektronik kart arıza tespiti yapılabilir;
 
  • Araç çalışır durumdayken sürekli stop ediyorsa ve bu durum ateşleme sisteminden kaynaklı değilse
  • Aracın çekiş gücünde herhangi bir düşüş yaşanmışsa
  • Aracın ateşleme ve yakıt sisteminde bir sorun varsa
  • Araçta bir yanık kokusu hissediliyorsa
  • Aracın çalışmasında dengesizlikler varsa
  • OBD cihazına bağlanan araçta bağlantı sorunları varsa
  • Beyin soketinde oksitlenme oluşmuşsa
  • Yakıt tüketiminde ani bir artış yaşanmışsa
  • Gösterge panelinde nedensiz yanan işaretler varsa yüksek ihtimalle elektronik kart arızalanmıştır.

Elektronik Kart Nasıl Tamir Edilir?

Elektronik kart arıza tespiti yapılmasının ardından en kısa sürede tamir edilmelidir. Bu tamir işlemi yetkili servis tarafından gerçekleştirilmelidir. Aracın önemli parçaları arasında yer alan elektronik kartın hatalı tamir edilmesi tüm araç aksamlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Arızalı elektronik kartlar ile araç kullanımına devam edilmemelidir. Devam edildiği takdirde araç performansında ciddi düşüşler görülebilir. Bu performans düşüşleri ciddi kazalara neden olabilir. Güvenli bir sürüş performansı için aracın tüm periyodik bakımları yaptırıldığı gibi herhangi bir arıza yaşanması halindeyse arızaya anında müdahale edilmelidir.
 
Elektronik kart üzerinde yaşanan arızalar malzemeye bağlı, kısa devre, soğuk lehim veya yazılım problemlerinden dolayı olabilmektedir. Beşiktaş Elektronik kart arıza tespiti yapılmasının ardından arızaya uygun olan tamir yöntemi belirlenmektedir. Arıza tespiti V-I empedans analizi, fonksiyonel test, kısa devre testi ve programlı malzeme testi yöntemleriyle gerçekleştirilmektedir. V-I testinde sağlam kart ile arızalı kart karşılaştırılarak arıza tespiti yapılmaktadır. Fonksiyonel testte ise gerekli enerji yüklemeleriyle arıza tespit edilmektedir. Kısa devre yönteminde ise kısa devre yapan hatlar tespit edilmektedir. Bu sorunların ardından kartta oluşan arızanın tespit edilememesi durumunda ise yazılım testi gerçekleştirilmektedir. 

İlgili Konular

Periyodik bakım yapılmazsa ne olur?

Periyodik bakım yapılmazsa ne olur?

Araç modeli ve kullanım durumu göz önünde bulundurularak belirlenen periyotlar halinde tüm araç aksamlarının kontrolünün sağlanmasına periyodik bakım denir. Periyodik bakımda aracın belirlenen aksamları değişir ya da kontrolü yapılır. Aracın sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam etmesi için belirlenen aralıklarda periyodik bakım yaptırılması gerekmektedir. Aracı üreten firmalar genellikle yaptırılması gereken bakım sürelerini araç kılavuzunda belirtmektedir.

Rehbere git

Akü Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?

Akü araç için gereken enerji depolamaktadır. Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek depolayan aküler araç için gerekli olan tüm enerjinin kaynağıdır. Akü’de herhangi bir arızanın yaşanması tüm araç aksamlarını direkt olarak etkilemektedir. Beklenmeyen durumlarda akü arızası yaşamamak için düzenli olarak kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Periyodik bakımının yapılmaması ve yanlış kullanım akü ömrünün kısalmasına neden olmaktadır. Değişimi maliyetli olan akülerin kullanım ömrünü uzatmak için şunlara dikkat edilmesi gerekir;

Rehbere git
Akü Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?
Yazlık ve kışlık lastik nasıl anlaşılır?

Yazlık ve kışlık lastik nasıl anlaşılır?

Yazlık ve kışlık lastik kullanımı hava koşullarına göre farklılık göstermektedir. Farklı özelliklere sahip olan bu lastiklerin doğru mevsim şartlarında kullanılması güvenli bir sürüş için önemlidir. Hava 7 derecenin altına düştüğünde mutlaka kışlık lastik kullanımına başlanmalıdır. Soğuk hava koşullarında oluşan kaygan zemin yazlık lastik kullanımı için uygun değildir. Kışlık lastik kaygan zeminde yol tutuşunu arttırarak daha kontrollü bir sürüş gerçekleştirmenizi sağlamaktadır.

Rehbere git